Verantwoorde zorg leveren? Hier wil je op letten bij de keuze van je EPD/ECD

Een EPD/ECD, voluit een elektronisch patiënten/cliëntendossier, is onmisbaar binnen een toekomstbestendige zorgaanbieder organisatie. Niet voor niets wordt mede vanuit het ministerie benadrukt hoe belangrijk de inzet van een EPD/ECD is. Ook voor kleinere partijen. Logisch, als je wilt groeien is het hebben van een handzaam EPD/ECD-systeem dat flexibel is én met je mee kan ontwikkelen immers een absolute vereiste. Daarnaast ontstaat er aanvullend steeds meer wet- en regelgeving en wordt er volop gestimuleerd richting digitaal vaardig zijn. Een goed EPD/ECD is een directe vertaling van het zorgproces. Deze strategische applicatie moet ondersteunen en helpen als middel. Bijvoorbeeld omdat het beschermen van persoonsgegevens hiermee gewaarborgd is én je het EPD/ECD in kunt zetten voor financiële afhandeling. Maar uiteraard blijft het leveren van zorg uiteindelijk het doel en het EPD/ECD het middel. Dus waar let je op bij de aanschaf van een EPD/ECD? Want er zijn wel degelijk verschillen. Deze kunnen, zonder dat je je dit in eerste instantie beseft, een behoorlijke invloed hebben op je bedrijfsvoering en alles wat daarmee samenhangt.

Hier let je op bij de aanschaf van een EPD

In onderstaand rijtje noemen we een aantal basiszaken die je zou moeten willen beoordelen als je kiest voor een (nieuw) EPD/ECD.

1. Hoe gebruiksvriendelijk is het EPD/ECD?

2. Conformeer je je, door inzet van dit EPD/ECD op een juiste manier aan de wet- en regelgeving?

3. Levert het EPD/ECD voldoende brongegevens zodat er aan het accountantsprotocol voldaan kan worden? Doordat we binnen Careweb over een ISAE 3402 type 2-certificering beschikken, kunnen onze klanten gebruikmaken van de centrale ISAE 3402 verklaring van Careweb.

4. Betrek ook je organisatiedoelstellingen bij de keuze voor het juiste EPD/ECD. Welke visie heb je? Welke richting ga je op? Informatieveiligheid en privacy moeten binnen de zorg op het hoogste niveau zijn. Niet voor niets is Careweb mede vanuit deze gedachten ontworpen. Hoeveel aandacht is daarvoor binnen het systeem dat je overweegt?

5. Kijk of het mogelijk is om de patiëntreis die je voor ogen hebt, te vertalen is in het EPD/ECD, zodat je passende zorg kunt blijven leveren.

Samengevat

De keuze voor een EPD/ECD is een strategische beslissing en is onmisbaar voor het leveren van verantwoorde zorg. Dit is dus een thema waar je zorgvuldig over na wilt denken. Daar horen vragen bij als: ‘Hoe ziet mijn bedrijf eruit?’, en ‘Wat zijn mijn groeiambities?’ Het is een misvatting om te denken dat alle EPD’s/ECD’s hetzelfde zijn. En afhankelijk van het type bedrijf dat je bent maak je een weloverwogen keuze. Hoe beter en duidelijker jouw bedrijfsvoering is, hoe correcter en beter jouw jaarverslag is. En dat begint allemaal met een basis die goed moet zijn: dus de keuze voor een gedegen EPD/ECD.

Wil je meer over dit belangrijke onderwerp weten of even met een professional overleggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.