Zorgregistratie en declaratie: leuker kunnen we het niet maken, wél gemakkelijker

Waar moet een goede declaratie aan voldoen? En hoe helpt je EPD/ECD daarbij? Een goed ingericht EPD/ECD ondersteunt je niet alleen met dossiervoering en het declaratieproces, maar ook in het realiseren van een goede liquiditeit en je positie richting zorginkoop bij financiers.

Onjuiste declaraties komen retour

Zorgverzekeraars streven ernaar declaraties snel uit te betalen. Maar onjuiste en/of onvolledige declaraties worden door zorgverzekeraars teruggestuurd. Dat kost tijd en heeft effect op de liquiditeit van de zorgverlener. Onjuiste declaraties stralen bovendien ook af op de betrouwbaarheid van je organisatie: financiers willen bovendien niet met correcties aan de gang moeten. Zij willen vooral graag zien dat je het als organisatie financieel goed op orde hebt. Dat heeft als positief neveneffect dat dit helpt inzake de contractafspraken.

De verschillende declaratie-eisen

Declaraties moeten aan verschillende eisen voldoen. Hoe dit is vertaald en ingebouwd in je EPD/ECD is van groot belang voor de kwaliteit van je declaraties. Met als resultaat een correcte, snelle én foutloze uitbetaling.

Garbage in is garbage out

Voor een juiste en snelle afhandeling van je declaraties is overigens niet alleen de inrichting van je ECD van belang. De nieuwe systematiek van registreren (volgens de spelregels van het Zorgprestatiemodel)  is de basis van een goede declaratie. Zorgaanbieders moeten daarop hun zorgproces- en registratieverplichtingen aanpassen én opnieuw onder de aandacht brengen van de hulpverleners. Op de website van het zorgprestatiemodel staan alle inhoudelijke details over de nieuwe spelregels.

Daarom gaan ICT en bedrijfsprocessen hand in hand. De bekende slogan ‘garbage in is garbage out’ kan beslist weer uit de kast worden gehaald…

Careweb gepast trots op plaats in top 5

Verzekeraars doen onder ECD-leveranciers onderzoek naar de juistheid van declaraties. Careweb is er trots op om in de top 5 te staan en over de SAE 3402 type II verklaring te beschikken. Door het op juiste wijze interpreteren en inbouwen van de ZPM-veldafspraken in ons ECD hebben we inmiddels ook veel proceskennis over ZPM opgedaan.

Neem contact op

We adviseren je graag over een juiste registratiewijze en gaan daarover graag in gesprek. Neem, als je hier interesse in hebt, vrijblijvend contact met ons op.