De waarde van aandacht

’s Avonds zo rond een uur of negen zien we een piek in het gebruik van Careweb. Misschien zal het een enkele systeembeheerder, manager of secretariaat medewerker zijn maar het overgrote deel zijn hulpverleners. Hulpverleners zijn gemotiveerd en betrokken. Het lijkt erop dat hulpverleners, nadat de avondspits voorbij is en de kinderen op bed liggen, nog even aan de slag gaan met het bijwerken van hun dossiers. De hulpverleners reserveren hun tijd overdag voor persoonlijke aandacht voor wie deze het hardst nodig hebben, hun cliënten. Desnoods ten koste van hun eigen vrije tijd!

Natuurlijk is dit niet nieuw. Al eeuwen zijn er hulpverleners die ten koste van hun eigen gezondheid en welzijn zich inzetten voor hun cliënten en patiënten. Maar wat wel veranderd is, is het gemak waarmee het dossier ook buiten werktijd toegankelijk is.Het zou niet gek zijn als instellingen een beleid zouden maken om medewerkers te beschermen en de systemen ’s avonds minder toegankelijk zouden maken. Natuurlijk heeft Careweb hierin ook een taak. Uit de vele interviews blijkt met name dat hulpverleners graag eenvoudige oplossingen willen. Een hulpverlener heeft weinig met computers maar alles met aandacht voor mensen. We zorgen ervoor dat het bijhouden van het dossier zo eenvoudig mogelijk is. Uitgangspunt is dat de hulpverlener alleen de feiten bijhoudt en Careweb daar administratieve- en financiële gegevens uit afleidt. Daarnaast proberen we waar mogelijk gegevens te importeren uit andere systemen. Data hoeft nooit twee keer te worden ingevoerd.

In de GGZ is de waarde van aandacht groter omdat de cliënten vaak te maken hebben met complexe emotionele en psychologische problemen. Aandacht van een hulpverlener kan helpen om de patiënt te begrijpen en te ondersteunen bij het verwerken van hun problemen. Het kan ook helpen bij het opbouwen van een therapeutische relatie waarin de patiënt zich veilig en gehoord voelt. En dit leidt weer tot een verhoogde motivatie voor de patiënt om zich aan te melden voor behandeling en meer gemotiveerd zijn om aan hun herstel te werken. Aandacht kan ook helpen bij het identificeren van onderliggende problemen en bij het ontwikkelen van een behandelplan dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Daarom is het werken met een efficiënt EPD erg belangrijk!